Jídlo pro pracovníky restaurace je náklad
Autor: admin <admin(at)resultconsulting.cz>,
Téma: Daně,
Zdroj: finweb.cz, Vydáno dne: 18. 04. 2006
Jak správně zaúčtovat hodnotu jídla pro zaměstnance restaurace? Majitel jim chce přispívat na hodnotu jídla a tato problematika nikde není popsaná - včetně účtů.
Uvedenou problematiku řeší pokyn D - 190 k § 24 odst. 2 bod 14. Pokud je v restauraci zabezpečováno závodní stravování pro vlastní zaměstnance provozovatele této restaurace, uznávají se náklady obdobně jako ve vlastním zařízení závodního stravování. Dle § 24 odst. 2 písm. j) bod 4. zákona o daních z příjmů daňovými náklady jsou náklady na provoz vlastního stravovacího zařízení kromě hodnoty potravin.
Hodnota potravin, kterou musí zaplatit zaměstnanec, se zaúčtuje jako pohledávka vůči němu a souvztažně jako provozní výnos.
Zaměstnavatel může zaměstnanci na úhradu potravin přispět ze sociálního fondu, anebo na vrub nedaňových nákladů.